WhatsApp 0533 474 22 40
Email: bilgi@yesilseo.com Tel: 0533 474 22 40
WhatsApp 0533 474 22 40
Email: bilgi@yesilseo.com Tel: 0533 474 22 40

SEO dijital pazarlamanın en dinamik alanlarından biridir. Bunun temel sebebi Google algoritmalarının her geçen gün baş döndürücü bir hızla gelişmesidir. Google algoritması geliştikçe SEO terminolojisine yeni terimler ekleniyor. SEO çalışmalarında aşağıya listeyeleceğimiz terimleri bilmeniz işlerinizi kolaylaştıracaktır. “SEO terminolojisi” nde rakamsal olarak 1000’in üzerinde bilmeniz gereken terim olsa da bu makalede en çok kullanılanları kısa kısa açıklamaya çalışacağız.

Mutlaka bilmeniz gereken SEO terimleri

Adsense : Google’ın yayıncılara yönelik reklam servisi.

Adwords : Google Ads olarak da isimlendirilir. Google’ın reklamverenlere yönelik reklam servisi.

Ahrefs : SEO analiz sitesidir.

Alexa : İnternet sitelerinin Alexa Sparky eklentisi kullanılarak sıralamasını gösteren sitedir.

AMP : “Hızlandırılmış mobil sayfalar” olarak da adlandırılır. Google tarafından geliştirilen ve sayfaların mobil cihazlarda daha hızlı açılmasını sağlayan sistemdir.

Anchor text : “Çapa metin” olarak da isimlendirilen ve SEO açısından oldukça önemli önemli olan bir terimdir. Anahtar kelimelere yapılan linklemelere denir.

B2B : Firmalar arasında (Business to business) pazarlama anlamına gelir.

B2C : Firmalardan son tüketiciye (Business to consumers) pazarlama anlamına gelir.

Backlink : Sitenize diğer sitelerden verilen tıklanabilir bağlantılardır.

Benzersiz içerik : “Unique content” olarak da isimlendirilir. Arama motoru sonuçlarında başka bir benzeri bulunmayan içeriklere denir.

Black Hat SEO : İllegal olan ve Google algoritmalarını manipüle edilerek yapılan SEO çalışmalarına verilen isimdir.

Blog : Web günlüğü anlamına gelir. Firmaların profesyonelliğini yansıtmak amacıyla direkt olarak satış amacı taşımayan sitelerdir.

Bot, crawler : Arama motorlarının siteleri taraması için oluşturulan özel yazılımlardır. Örümcek olarak da isimlendirilir.

Breadcrumbs : “Ekmek kırıntıları” olarak da isimlendirilir. Sitedeki navigasyonu sağlamak için ve sitenin neresinde olduğunuzu belirleyen oluşturulan bir sistemdir.

Canonical URL : Aynı içerikte fakat farklı URL’lerde yayın yapan iki sayfanın kopya içerik olarak algılanmaması için arama motoru örümceklerine bildirilen HTML etiketidir.

Cloaking : Ziyaretçilere gösterilmeyen bir içeriği arama motoru örümceklerine gösterme yöntemidir.

Cookies : Çerezler de denilen ve websitelerinin bilgisayarınıza bıraktığı ve birçok farklı amaç için kullanılan dosyalardır.

Crawling : Crawling yani tarama; Arama motoru örümceklerinin sayfaları anlamak için gerçekleştirdiği ziyaretlerdir.

Çoğul ziyaretçi : Sitenizi belli zaman aralığında ziyaret eden tüm ziyaretçilerin sayısıdır. (farklı servislerde zaman aşımı süresi farklılık gösterebilir.)

Dead link (Broken link, kırık link) : Çalışmayan linklere verilen isimdir. Web sitelerinde herhangi bir hatadan dolayı ulaşılamayan linklere denir.

DNS : “Domain Name System” olarak da isimlendirilen ve interneti parçalayan ve iletişimi sağlayan sisteme verilen addır.

Dofollow : Takip et anlamına gelir ve linklerin Google tarafından takip edilmesi gerektiğini belirtir.

Dönüşüm oranı : “Hemen çıkma oranı” olarak da isimlendirilir. Bir sayfaya yapılan ziyaretin etkileşime (arama, form doldurma, bülten için kayıt bırakma, satın alma, telefon etme vs.) dönüşme oranıdır.

Filtre : Arama motoru yönergelerine uygun olmayan websitelerine verilen cezaya verilen isimdir.

Google Analytics : Web sitelerine gelen ziyaretçiler hakkında detaylı analiz ve istatistikleri sunan ücretsiz Google servisi.

Google News : Google’ın haber siteleri için oluşturduğu bir sistemdir. Websiteleri bu sisteme kayıt olarak ciddi trafik elde edebilirler.

Google Rich Snippets : Sıfırıncı sıra olarak da isimlendirilir ve Google tarafından ziyaretçilerine websitelerine giriş yapmadan verdiği küçük bilgilerdir.

Hacklink : Bir web sitesinin linkini, site sahibinin haberi olmaksızın ya da yasadışı şekilde başka bir sitede yayınlanmasına denir. Hacklink işlemini Google gibi arama motorları farkettiğinde siteleri cezalandırır ve hatta indeksten silebilir.

Heading etiketleri : H1, H2, H3, H4, H5, H6 etiketlerinden oluşur ve SEO açısından oldukça önemli bir etikettir. Detaylı bilgi için bakınız.

Hemen çıkma oranı : “Bounce rate” olarak da isimlendirilir. Siteye giriş yapan ziyaretçinin başka bir sayfaya geçiş yapmadan siteden çıkmasıdır. Tartışmalı bir konu olsa da SEO’ya direkt bir etkisi yoktur.

Hosting : Sitenizin yayın yaptığı ve buna uygun olarak konfigure edilen bilgisayarlardan verilen barındırma hesaplarıdır.

Index (indeksleme) : Arama motorlarının siteyi dizinlerini ekleme işlemine verilen addır.

İçerik : Sitelerin içinde yer alan ve ziyaretçilere bilgi veren metin, görsel, infografik, video vs. dir.

Keyword : “Anahtar kelime” de denir. Kişilerin araştırma yapmak için arama motorlarına yazdığı kelime veya kelime grubudur. SEO çalışmalarının planlanmasında önemli bir yere sahiptir.

Keyword Density : Anahtar kelime yoğunluğu olarak da bilinen ve metin içinde hedeflediğimiz anahtar kelimenin yoğunluğunu gösteren orandır.

Lokasyon : Yer anlamına gelir. Sunucu lokasyonu, ziyaretçi lokasyonu gibi farklı kullanım alanları vardır.

MajesticSEO : Seo analiz sitesidir.

Meta Description : Meta açıklama da denir. Bir sayfayı arama motorlarına tanıtmak için yazılan kısa açıklamalardır. Önemli bir SEO metriğidir.

Meta etiketleri : Sayfa hakkında arama motoru örümceklerine bilgi sunan ve SEO açısından oldukça önemli etiketlerdir.

Moz : SEO analiz sitesidir.

Nofollow : “Takip etme” anlamına gelir. Google botlarının ilgili linki takip etmemesini söyleyen link parametresidir.

Noindex : Bir meta etiketidir ve bulunduğu sayfanın arama motoru dizinlerine eklenmeyeceğini belirten etikettir.

OffPage SEO : Site dışı yapılan SEO çalışmalarına verilen addır.

OnPage SEO : Site içi SEO anlamına gelmektedir.

Ortalama ziyaret süresi : Websitesine gelen ziyaretçinin bir seferde sitede geçirdiği süre.

Organik Sonuç : Herhangi bir anahtar kelimenin arama motoru sonuç sayfalarında reklamsız listelenmesidir.

Özgün içerik : Birebir olarak başka hiçbir sitede bulunmayan içeriklere denir.

Pagespeed : Sayfa hızı da denilmektedir. Herhangi bir sayfanın açılma süresidir. Sayfa hızı; tarayıcı, internet bağlantısı, kullanılan cihaz gibi birçok değişken tarafından etkilenmektedir. Günümüzde önemli bir SEO metriğidir.

Pagerank : Google tarafından patenti alınmış ve sitelere 0 ve 10 arasında verilen değerdir.

Pay-Per-Click : “Tıklama başına ödeme” olarak da adlandırılır. İnternet reklamcılığında tıklama başına ödeme sistemine verilen isimdir.

Ping : Arama motorlarına sitemize gelmesi için yapılan işleme denir.

Redirect : Yönlendirme de denilmektedir. Bir linke tıklandığında, harici başka bir URL’ye gitmesine denir. Yönlendirme işlemi SEO çalışmalarında büyük önem taşımaktadır.

Robots.txt : Arama motoru botlarının websitesinde ilk baktığı dosyadır. Bu dosya ile hangi linklerin taranıp taranmayacağını belirtebilirsiniz.

ROI (Return on Investment) : “Yatırım getirisi” olarak da isimlendirilir. Yaptığınız bir yatırımın sizlere geri dönüş oranına verilen isimdir.

Sandbox : Arama motoru yönergelerine uygun olmayan websitelerine verilen cezaya verilen isimdir. Filtreden daha ağır yaptırımları vardır.

Sayfa gösterimi : Sitenize giren ziyaretçilerin toplamda gezdikleri sayfa sayısıdır.

Sayfa yüklenme hızı : Websitenin tarayıcıda ne kadar sürede yüklendiğini ifade eder. Önemli bir SEO metriğidir.

Search Console : Eski adıyla “Webmaster Tools” olan ve site sahiplerine Google tarafından sunulan analiz ve bilgilendirme servisidir.

SEM : “Search Engine Marketing” olarak da isimlendirilen arama motoru pazarlamasıdır.

Semrush : SEO analiz sitesidir.

SERP : “Search engine ranking position” olarak da isimlendirilen ve anahtar kelimelerin arama motoru sonuçlarında kaçıncı sırada olduğunu belirten bir terimdir.

SEO : Hepimizin bildiği üzere “Search Engine Optimization” yani “Arama motoru optimizasyonu” dur.

Sitemap : “Site haritası” da denilir. Sitenizdeki içeriklerin listelendiği, hem kullanıcılara yönelik hem de arama motoru örümceklerine yönelik liste sayfalarıdır.

SMM : “Social Media Marketing” olarak da isimlendirilen sosyal medya pazarlaması anlamına gelir.

Sosyal medya : Ziyaretçilerin websitesi ile etkileşime girdiği Web 2.0 standardı ile birlikte hayatımıza giren ve toplulukların olduğu web siteleridir.

Spam : Kişiyi rahatsız eden email, SMS vs. gibi gönderilere ayrıca amacına uygun olmayan içeriklere verilen isimdir.

Strong etiketi : Seçili olan metni kalın biçime çevirir. Vurgulama açısından önemlidir.

Structured Data : “Yapılandırılmış veri” olarak da adlandırılır. Web sayfasındaki bilgileri, arama motoru örümceklerinin daha iyi anlayabilmesi için oluşturulmuş işaretleme sistemidir.

Tekil ziyaretçi : Sitenizi belli zaman aralığında ziyaret eden birbirinden farklı olan kişiler.

Trustrank : Stanford Üniversitesi ve Yahoo tarafından birlikte geliştirilen, spam ile mücadele için oluşturulan bir puanlama sistemidir.

Title : Sayfa başlığıdır. Önemli bir SEO metriğidir.

URL : Sayfanın benzersiz adresidir.

VPS : Sanal sunuculara verilen isimdir. Fiziksel sunucuların yazılımlar sayesinde bölünmesi ile oluşturulan kaynak kullanım izni daha az olan sunuculardır.

Webmaster : Websitesini yapan kişilere denir.

White Hat SEO : Legal olan ve Google’ın önerdiği biçimde yapılan SEO çalışmalarına denir.

Yazar hakkında

2005 yılından itibaren kesintisiz olarak internet teknolojileri ve SEO alanlarında çalışmalar yürütüyorum. Oluşturduğum içeriklerim ile SEO sektörüne ve sizlerin SEO çalışmalarına katkı yapmayı amaçlamaktayım.
2 Yorum

Yanıt ver