Yolu SEO ile kesişmiş olan herkesin aklındaki soruya yanıt aramaya çalışalım. Bir SEO müşterisiyseniz çalışacağınız ajansın iyi bir ajans olduğundan emin olmalısınız. Yapılacak çalışmaların geri dönüşü SEO ajansının kalitesi ve SEO çalışmalarına bakış açısı ile yakından ilgilidir.
Olaya SEO ajansları tarafından bakacak olursak; ajansın verdiği hizmet kalitesinin en üst düzeyde olması ajans profilinin iyileşmesine katkı sağlayacaktır. SEO hizmeti veriyorsanız aşağıdaki kriterleri uygulamak, SEO hizmeti alacaksanız ise bu kriterleri bilmek ve doğru değerlendirmek hayati öneme sahip olacaktır.
SEO müşterisi olarak SEO ajansında arayacağınız kriterler
SEO hizmeti alacağınız ajansı yakından tanımak ve ajansın SEO’ya bakış açısını öğrenmek önemlidir. Bu yüzden ajanstaki SEO yetkilisine bazı sorular sormanız gerekmedir. Bu sorulara verilen yanıtlar ile değerlendirmenizi çok sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz.
Soru 1 : SEO konusunda bir başarı hikayenizi dinleyebilir miyiz ? Referanslarınızdan örnekler verebilir misiniz?
SEO ajansının yetkilisine ilk etapta bu alandaki tecrübelerinin ve başarı hikayelerinin olup olmadığını sorabilirsiniz. Geçmişte yaptıkları SEO çalışmalarının başarısı, ileride yapacakları SEO çalışmalarının başarısı hakkında fikir verecektir. Hemen akabinde çalışmış oldukları firmaları sorabilirsiniz. SEO ajansının referanslarının büyük olması her ne kadar önemli gibi gözükse de sizlerin biraz daha detaya inmenizde fayda var. SEO ajansının büyük firmalara yaptıkları çalışmaların detaylarını mutlaka sormalısınız. “Anahtar kelime sıralamalarında nereden nereye gelindi?“, “Ne tür çalışmalar yapıldı?“, “Organik trafik ne kadar arttı?” gibi sorularla ajansın yetenekleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Ajans kalitesini ölçme anlamında; özellikle sektöre yeni atılan müşterilerinin olup olmadığını sorabilirsiniz. SEO ajansının sektöre yeni atılan firmaya yaptıkları katkıyı bilmek sizlerin SEO ajansını seçerken yolunuza daha fazla ışık tutacaktır.
Soru 2 : Çalıştığınız müşterilerle uzun yıllar mı çalışıyorsunuz? En eski sürekli müşteriniz kaç yıllık?
Bu soruda SEO ajansı ile çalışan müşterilerin memnuniyetini ölçebilirsiniz. SEO ajansının uzun yıllar hizmet verdiği müşterilerinin olduğunu bilmeniz, ajansın kaliteli işler yaptığının bir göstergesi olarak değerlendirebilirsiniz. Olaya diğer taraftan bakacak olursak; kısa süreli SEO müşterilerinin olduğunu görüyorsak, hizmetinde bir sorun olduğunu düşünebiliriz. SEO hizmetinin sürekli olarak yapılması gerektiğini bildiğimiz için uzun süreli müşterileri olan SEO ajansı bizlerin tercihi olmalıdır.
Soru 3 : SEO çalışması yapılacak sektör hakkında bilgi sahibi misiniz?
SEO çalışması yapılacak sitenin sektörü ile alakalı SEO ajansına şu soruyu sorabilirsiniz : “Bu sektörde daha önce çalışma yaptınız mı?“. SEO ajansının sektörü bilmesi çalışmaları hızlandıracak ve doğru şekilde yapılmasını sağlayacaktır. Şunu da özellikle vurgulamak gerekir ki; SEO ajansının sektörü bilmemesi ya da daha önceden aynı sektörden müşterisinin olmaması SEO çalışmalarında başarısız olacağı anlamına gelmez.
Bu tür durumlarda sektörü bilen bir profesyonelin sektör hakkında SEO ajansını sürekli olarak beslemesi gerekir.
Soru 4 : Aynı sektörden aynı anda müşteri alıyor musunuz?
Bu sorunun cevabı tartışmaya açık bir konudur. SEO sektöründeki etik değerlere göre aynı anda, aynı sektörden 2 farklı müşteriye hizmet verilmemesi gerekir. Bunu şu uç örnekle açıklayalım; örneğin 2 tane aynı sektörden, aynı anahtar kelimeyi hedefleyen müşteriniz var. Bu müşterilerden birisi birinci sırada, diğeri ikinci sırada olsun. İkinci sıradaki müşteriniz 1. sıraya istediğinde müşterinizin rakibi yine siz oluyorsunuz. Bu yüzden ajansın bu soruya cevabı kesinlikle “aynı anda, aynı sektörden firmalarla çalışma yapmıyoruz.” olmalıdır.
Her ne kadar sektörde bu etik kurala pek fazla uyan ajans olmasa da aynı anda, aynı sektörden sadece “1” müşteri ile çalışan SEO ajansı sizlerin tercihi olmalıdır.
Soru 5 : SEO ile ilgili bütün çalışmalar ajans çatısı altında mı yapılıyor?
SEO ajansına hangi departmanlarının olduğunu sorabilirsiniz. Ajans içinde grafik tasarımcı, içerik editörü, SEO uzmanı, yazılımcı, dijital reklam uzmanı gibi çalışanların olması yapılacak SEO çalışmasının senkronizasyonu için önemlidir. SEO çalışmaları ile ilgili bütün çalışmaların aynı ajans içerisinde yapılması SEO müşterisinin faydasına olacaktır. Ajans çatısı altında yapılacak işlemler hem yapılacak çalışmanın sağlığı hem de hızı açısından pozitif etki yaratacaktır. Projenin büyüklüğüne göre SEO ajansı elbette dışarıdan destek alabilir. Bu durum da yine aynı şekilde yapılacak SEO çalışmasının sağlıklı yürümeyeceği anlamına gelmez.
Büyük SEO projelerinde ise SEO çalışmalarına katkı yapacak diğer dijital pazarlama çalışmaları “alanında uzman ajansların” kontrolüne verilebilir.
Soru 6 : SEO çalışmalarında SEO hizmeti alacak firmadan yani bizlerden beklentileriniz neler?
SEO çalışmalarının olmazsa olmazı çalışmaların ahenk içerisinde yürütülmesidir. Hem ajans hem müşteri tarafının ortak çabası ve çalışması ile başarılı sonuçlar alınabilir. Bu yüzden ajansın müşterilerden ne tür beklentileri olduğunu bilmeniz önemlidir. Ajansın müşterisinden istediği bilgi ve çalışmanın müşterinin kendi işlerini engelleyecek boyuta gelmemesi önemlidir. İyi bir SEO ajansı müşterisine sadece sektörle ilgili bilgileri sorması veya ilgili çalışmaları istemesi gerekir.
Soru 7 : SEO çalışmasında ne kadar süreye ihtiyacımız var?
Bu soruya SEO ajansının vereceği yanıt, ajansın profesyonelliğini görmek açısından son derece önemlidir. SEO ajansı konu ile ilgili gerçekçi bilgileri müşterisine mutlaka aktarmalıdır. 2022 yılı itibariyle “1 aylık çalışma sizlere yeterli gelecektir” söyleminde bulunan SEO ajansı gerçekçi değildir ve SEO müşterisinin tercihi olmamalıdır.
Soru 8 : SEO çalışmalarının kalıcılığı nedir?
Legal, Google’ın önerdiği SEO yöntemleri ile yapılan SEO çalışmaları belirli şartlar altında kalıcıdır. Örneğin Google gibi arama motorunun belirli zamanlarda yaptığı algoritma güncellemeleri sonrasında websitesinin güncellemeye uygunluğu için ek çalışmalar yapılabilir. Yine aynı şekilde rakiplerinizin yaptığı SEO çalışmaları sonrasında sizin de durumu iyileştirecek çalışmalar yapmanız gerekebilir.
SEO ajansı bu gibi konularda SEO hizmeti alacak kişiyi tam bilgilendirmeli, gerçekçi açıklamalar yapmalıdır.
Soru 9 : SEO çalışmaları için talep ettiğiniz ücret nedir?
SEO çalışmaları ciddi bilgi birikimi ve deneyim gerektiren bir çalışmadır. Çoğu zaman web sitesinin sağlık durumuna, anahtar kelimelerin zorluğuna göre fiyat değişebilir. SEO çalışmasını üstlenecek ajanstaki kişilerin bilgi birikimi de çok önemlidir. Bu yüzden SEO çalışması fiyatıyla, çalışmanın kalitesini ölçmenin hiçbir anlamı yoktur. Özetle; fiyatın düşüklüğüne göre SEO ajansı seçilmemelidir.
Soru 10 : İllegal yöntemler kullanıyor musunuz ?
Çalışacağınız ajansa “Çalışmalarda illegal yöntemler kullanıyor musunuz?” sorusunu sorabilirsiniz. Bazı ajanslar kısa sürede sonuç alabilme adına illegal SEO yöntemlerini benimseyebiliyor. Black Hat SEO diye de tabir edilen illegal SEO yöntemleri çalışma yapılan websitesine kısa veya uzun dönemde geri dönüşü olmayan zararlar verebilir. Bu yüzden ajansın mutlaka White Hat SEO diye de tabir edilen legal SEO tekniklerini kullanması gerekmektedir.
Buraya kadar SEO hizmeti alacak müşterilerin ajansa sorabileceği soruların en önemlilerini listeledik. Bu soruların yanıtları çerçevesinde SEO ajansının kalitesini değerlendirebilirsiniz.
Sorduğunuz sorular karşısında SEO uzmanının ya da ajansın hiçbir şekilde vermemesi gereken cevapları da kısaca listeleyelim. Bu cevapları veren SEO uzmanı ya da SEO ajansından kesinlikle uzak durmalısınız.
“Yapacağımız SEO çalışmalarında çok kısa sürede örneğin 1 ayda sonuç alırız.“
“Birinci sıra, ilk 5, ilk sayfa garantisi veriyorum.“
“Google’da tanıdığım var.” (Sizlere komik gelebilir ama sıkça karşılaşılan bir durum.”