İnternetin gelişmesi ile birlikte hemen her sektörde rekabet gittikçe büyüyor. Rekabetin büyümesine paralel olarak SEO sektörü de büyüyor. SEO sektöründe yer almak isteyen, SEO öğrenmeye hevesli olan insanların başarılı olabilmesi için mutlaka SEO’yu sevmesi, SEO’ya ilgi ve merak duyması gerekiyor.
SEO’nun disiplinlerarası bir alan olduğu, diğer internet teknolojileri veya dijital pazarlama çalışmaları ile çok yakın ilişkisi olmasından dolayı SEO ile yakın ilişkisi olan alanlar hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir. Sürekli olarak farklı uzmanlıkları olan kişiler ile iletişimde olmak sizlerin faydasına olacaktır. Bu anlamda; ilişki içerisinde olduğunuz sektör profesyonellerine saygı duymalı, onların görüşlerini değerlendirmeli ve disiplinlerarası bir alanda fikir/çalışma üretmeye çalıştığınızı unutmamalısınız.
SEO’nun ilişki içerisinde olduğu disiplinleri şu şekilde sıralayabiliriz; yazılım, tasarım, sunucu yönetimi, online reklamcılık, grafik tasarım, web tasarım gibi internet teknolojilerinin yanı sıra sosyoloji, psikoloji ve coğrafya ile de yakın ilişki içerisindedir.
SEO çalışmalarının nasıl yapılacağını öğrenirken mutlaka 1’den fazla kaynakla doğrulama yapmanızda fayda var. Mümkünse İngilizce kaynaklardan merak ettiklerinizi araştırmanız doğru bilgiye ulaşma anlamında sizlerin faydasına olacaktır. Çünkü İngilizce kaynaklarda yeni yayınlanan bir bilgi ya da haber Türkiye SEO camiasında 1 ay sonra ancak gündem olabiliyor.
SEO bilgilerinizi sürekli olarak güncel tutmanız çok önemli. SEO, internet dünyasında çok dinamik bir sektör. Google’ın sürekli değişen algoritma güncellemeleri, yeni çıkan SEO haberleri ve yeni teknolojileri çok dikkatli bir şekilde takip etmeniz SEO’yu doğru şekilde anlamlandırabilmenizde fayda sağlayacaktır.
SEO hakkında herhangi bir mecrada rastladığınız bilginin güncelliği de çok önemli. Örnek olarak 2010 yılında yazılmış bir SEO makalesinde doğru olmayan ya da güncel olmayan bilgiler ile karşılaşabilirsiniz. SEO dünyasını uzun süre takip eden kişiler için bu durum son derece normal karşılanmakta.
SEO çalışmalarındaki başarı oranınızı bilgi birikimi, tecrübe, emek ve sabırınız belirler. SEO çalışmalarınızda arkanızda işinin uzmanı profesyonel bir ekip olduğunda ise başarı şansınız daha da artacaktır.
SEO açısından mutlak doğru olan bir bilgi ya da çalışma, öneriyi yaptığınız marka tarafından direkt olarak reddedilebilir. Öneride bulunduğunuz markanın iç dinamikleri gereği önerdiğiniz çalışmanın kabul görmemesi sizleri ümitsizliğe sevketmemesi gerekiyor. Böyle durumlarda sadece mümkün olan (optimum) çalışmayı yapmanız gerekmektedir. Yine aynı şekilde yazılımcıya önerdiğiniz bir optimizasyonu, yazılımcı defalarca deneyimlemiş ve sistem için uygun olmadığını anlamış olabilir. Böyle bir durumda konunun uzmanının görüşlerinden mümkün olduğunca faydalanmak gerekiyor.
İpucu : SEO çalışmalarını öğrenme döneminde kendi çapınızda bir ödül mekanizması geliştirebilirsiniz. Örnek olarak her yazdığınız blog yazısında kendinizi ödüllendirmeniz gibi…
SEO’yu öğrenebileceğiniz, sektörü takip edeceğiniz bilgi kaynaklarını ise şu şekilde listeleyebiliriz;
- Udemy, Youtube gibi mecralarda yer alan videolu eğitimler
- SEO kitapları
- SEO haber siteleri (searchenginejournal.com, seroundtable.com vs.)
- Webmaster ve SEO forumları (r10.net , webmasterworld.com vs.)
- SEO uzmanlarının blogları
- Linkedin ve Twitter başta olmak üzere sosyal medya siteleri
- SEO email bültenleri
Son olarak konumuz ile alakalı olan Konfüçyüs’ün aşağıdaki sözü ile bitirelim.
”Sevdiğiniz işi yaparsanız bir gün bile çalışmış sayılmazsınız.”