WhatsApp 0533 474 22 40
Email: bilgi@yesilseo.com Tel: 0533 474 22 40
WhatsApp 0533 474 22 40
Email: bilgi@yesilseo.com Tel: 0533 474 22 40
Google Sıralamanızı Etkileyen Tüm Faktörler [Dev Yazı] 1

Bu yazıda neler var?

Google algoritmasına göre birçok faktör sitelerinizin sıralamalarını etkilemektedir. Bir kısmı hurafe, bir kısmı ise Google’ın resmi açıklamalarında belirttiği bu faktörleri tek tek sıralayalım. Bu yazımızda “Sitemizin Google sıralamasını neler etkiler ?“, “Google sıralama faktörleri nelerdir ?“, “Google sıralamalarda neleri dikkate alır ?” gibi sorulara yanıt bulacağız. Google sıralama faktörleri ile ilgili hazırladığımız bu yazı çok uzun olduğu için başlıklar ve alt başlıklar halinde inceleyeceğiz. Google ‘ın sıralama algoritmasında öne çıkan değişkenleri aşağıdaki ana başlıklar halinde inceleyebiliriz.

Dikkat : Bu yazımız sürekli olarak güncellenecektir.

  • Domain özellikleri ve etkileri
  • İç SEO (Sayfa düzeyi)
  • İç SEO (Site düzeyi)
  • Backlinklerin etkileri
  • Kullanıcı Deneyimi (UX)
  • Google algoritmaları
  • Marka Düzeyindeki etkiler
  • Diğer Etkiler

Domain Özellikleri ve Google Sıralamasına Etkileri

Domain Yaşının Sıralamaya Etkisi

SEO hakkında yanlış bilinenler konusunda en çok hurafe domainler (alan adı) konusunda üretilmektedir. Bunlara örnek verecek olursak; “Yaşlı domain her zaman daha avantajlıdır…” bu konu tamamen yanlış olmamasına rağmen domain yaşı ile Google sıralamaları arasında çok az bir bağlantı vardır. Bu konuda Google çalışanlarından olan Matt Cutt’ın Twitter’daki şu paylaşımı son derece açıklayıcıdır;

12 aylık ve 24 aylık iki alan adı arasında Google sıralamasına etki bakımından çok belirgin bir fark yoktur.

Bu açıklamadan çıkaracağımız sonuç şu olmalıdır; Alan adının yaşı çok az öneme sahip bir SEO değişkenidir.

Hedef Anahtar Kelimenin Alan Adında Olması

Hedeflediğimiz anahtar kelimenin alan adının içerisinde yer alması çok da önemli değil lakin hala Google sıralama faktörlerinde olduğu söyleniyor. SEO açısından başarılı olacağım diye alan adınızın içinde hedef anahtar kelimenin illa geçmesine gerek yoktur. Anahtar kelimenizin domainin başında, ortasında ya da sonunda geçmesinde sıralama faktörü olarak hiçbir etkisi yoktur.

 

Domain Uzunluğu

Domain uzunluğunun negatif bir etkiye sahip olduğu söylenebilir yine aynı şekilde ücretsiz alan adlarına göre ücretlilerin bir adım önde olacağını söyleyebiliriz.

Anahtar kelimenin Alt adında ya da klasörde barınması

Anahtar kelimenin alt alan adında (subdomain) ya da klasörde barınmasında SEO’ya negatif ya da pozitif etkisi yoktur. Bu konu ile ilgili olarak daha önce yazmış olduğumuz blog yazısına bakabilirsiniz;

SEO Açısından Subdomain mi Daha Avantajlı Yoksa Klasör Mü ?

Domain’in önceki geçmişi önemlidir

Eğer bir domain ile bir projeye başlıyorsanız domainin önceki yıllardaki yayınlarına ve backlinklerine bakmak gerekir. İyi bir analiz sonucu geçmişten gelen backlinklerini “Google Disavow Aracı” ile reddedebilirsiniz. Domain geçmişini incelemek için Web.Archive.Org sitesini kullanabilirsiniz.

Jenerik domain (tam eşlemeli) sıralamanızı etkiler mi ?

Tam eşleme yani bir diğer deyişle jenerik domainlerin etkisi 2010 öncesi döneme göre daha da azalmış durumda. 2010 öncesinde anahtar kelimede yükselmek isteyen site sahipleri jenerik domainlere büyük ilgi göstermekteydi. Günümüzde gelişen Google algoritmaları sayesinde tam eşlemeli alan adlarının önemi gitgide azalıyor.

Gizli WhoIs bilgisi sıralamayı olumsuz mu etkiler ?

Çoğu zaman site sahipleri alan adının kime ait olduğunun kimse bilmemesi için WhoIs gizliliğinden (WhoIs Privacy) satın alıyor. Bu durum saklanacak bir durum olduğu göstermektedir. WhoIs gizliliği ile ilgili Google tarafından resmi bir açıklama yapılmamış olsa bile alan adınızın WhoIs’inin gizli olmasını asla önermiyoruz. Bu gibi bir durumda WhoIs bilgisi gizli olan sitenin barındığı sunucudaki diğer siteler, aynı ID’yi kullanan Analytics, Adwords hesaplarındaki siteler hatta Search Console üzerindeki diğer siteler de tehlike altına girebilir.

Ülke TLD uzantıları SEO’yu etkiler mi ?

Ülke TLD uzantıları kimi zaman pozitif bir etki yaratırken kimi zaman ise olumsuz etki yaratmaktadır. Örnek olarak com.tr alan adına sahip bir web sitesi Türkçe veya Türkiye sınırları içindeki aramalarda avantaj sağlarken globalde başarılı olmayabilir. Bunun en büyük örneğini Google Webmaster Tools aracında com.tr alan adları için “Tercih edilen coğrafi konum” seçeneğinin deaktif olmasıdır.

Site İçi Faktörler

Title’da anahtar kelime bulunması

Ana sayfada, kategori sayfalarında, ürün sayfalarında ya da tekil sayfalarda direkt anahtar kelimeye yönelik olmayacak şekilde hedef anahtar kelimeyi kullanabilirsiniz. Anahtar kelimeyi cümlenin başında, ortasında ya da sonunda kullanmanız sorun olmamaktadır. Bizim tavsiyemiz hedef anahtar kelimenin sağına ve soluna kelimeler getirerek kullanmaktır. Sitenin başarısında çok önemli olan title etiketini etkin bir şekilde kullanmanız sizin yararınıza olacaktır.

Not : Anahtar kelimenizin başlığın başında, ortasında ya da sonunda olması ile ilgili yapılmış 2 farklı araştırmadan 2 farklı sonuç çıktığını hatırlatmak isteriz. İlk araştırmada anahtar kelimenin title’ın başında olması önemliyken ikinci araştırmada herhangi bir fark görülmemiştir.

Meta Description (Meta Açıklama) Önemli midir ?

Geçtiğimiz günlerde Google resmi blogundan yaptığı açıklama ile “meta description” ve “meta keywords” leri dikkate almayacağını duyurmuştur. Özellikle meta description etiketinin hala güncelliğini koruduğunu düşünüyoruz. Google dikkate almıyor diye meta açıklama etiketini boş bırakmayın. 160 karaktere kadar ilgili sayfanın açıklamasını yazmanızı öneriyoruz.

H1 etiketi SEO açısından çok önemlidir

Heading etiketlerinin en önemlisi olan “H1” etiketi Google tarafından direkt sıralama faktörü olarak ele alınmaktadır. H1 etiketi ile ilgili sizlere önereceğimiz iki konu var; Birincisi her sayfada sadece 1 adet H1 etiketinin bulunması gerektiği, diğeri ise H1 etiketinin asla ama asla direkt anahtar kelimeye yönelik olmaması. Heading etiketlerinin doğru kullanımı ile ilgili aşağıdaki yazımızı inceleyebilirsiniz;

H (Heading) Etiketlerinin Kullanımındaki Yanlışlıklar

H2 ve H3 etiketlerini yazı içerisinde kullanabilirsiniz. H2, H3 etiketlerini yazı içerisindeki alt başlıklarda kullanabilirsiniz. Bu etiketlerde anahtar kelimeniz geçmesi durumunda sizlere faydası olacaktır. İlla ki anahtar kelime geçsin diye H2 ve H3 etiketlerinde saçma cümleler veya saçma alt başlıklar kullanmayınız.

Makaledeki anahtar kelime yoğunluğu ne olmalıdır ?

Herhangi bir sayfanın içindeki metinde geçen anahtar kelime ile ilgili olarak Google tarafından yapılmış resmi bir açıklama yok. Yapılan araştırmalara ve birçok SEO uzmanının ortak görüşü anahtar kelime yoğunluğunun %3 civarında olması gereklidir. Örnek olarak anahtar kelimemiz SEO olsun, 700 kelimelik bir makalede 21 adet SEO kelimesinin geçmesi gerekmektedir.

Makaledeki kelime sayısı sıralamayı etkiler mi ?

Makaledeki kelime sayısının sıralama faktörü olarak kullanıldığı hakkında yapılmış resmi bir açıklama yok. “Bir makalenin kelime uzunluğu ne kadar olacak ?” sorusuna verilecek en iyi yanıt makalenin olması gerektiği kadardır. Gelen ziyaretçiyi fazla bunaltmadan ya da aradığı bilgileri bulamaması durumunda makalemizdeki kelime sayımızı tekrar gözden geçirmemiz gerekmektedir.

Makale uzunluğu ve SEO arasındaki ilişki konusunda yapılan bir araştırmadan çıkan sonuçlar ise çok ilginç; makaledeki kelime sayısı sıralama birbirleri ile doğru orantılı… Yani kelime sayısı ne kadar yükselirse sıralamada da o kadar yükseliyor.

Yazı içi navigasyon bölümü okunabilirliği arttırır

Özellikle içeriğinizin başında içerik ile alakalı önemli konu başlıklarını sıraladığınız linkler okunabilirlik anlamında sizlere avantaj sağlar ve Google örümceklerinin sayfanızı taramasını ve daha iyi anlamasını sağlar. Google arama sonuçlarında da sizlere avantaj sağlayacak olan linklendirilmiş içerikler bölümünü şiddetle tavsiye ediyoruz. Google sonuçlarındaki avantajlarından bir örneğini aşağıdaki görselde bulabilirsiniz.

İçerikteki anahtar kelime yoğunluğunda aşırıya kaçmayın

Google’ın zaman zaman sıralamada bir kriter olarak aldığı yazı içi anahtar kelime yoğunluğu önemlidir. Yazı içi anahtar kelime yoğunluğunun %4’ten fazla olmaması gerekir. Eğer bir konu hakkında bilgilendirici bir yazı yazıyorsanız ve anahtar kelime yoğunluğunu dikkate almıyorsanız yazdığınız yazıdaki anahtar kelime yoğunluğu hiçbir zaman %4’ü aşmayacaktır. Anahtar kelime kullanımında yazı içerisinde ilk paragrafta ya da ilk 100 kelimede geçmesine özen göstermeniz sizin yararınıza olacaktır.

İçerikte konu ile alakalı tam bilgi verin

Kaliteli içerik kavramının bir diğer boyutu yazacağınız içeriğin o konuyla ilgili olması ve o konuyu tamamen kapsamasıdır. Google bu tarz içerikleri (Konu hakkında tam bilgi veren) sevmektedir. Gerektiğinde ilgili konu etrafında merak edilenleri, sıkça sorulan sorularla ilgili bölümler de oluşturabilirsiniz.

Sayfa yükleme hızı kullanıcı deneyimini arttırır

Google tarafından sıralamaya etkili olan kriterlerden birisi de sayfa yüklenme hızıdır. Hızlı yüklenen sayfalar kullanıcı deneyimini arttırır ve gelen ziyaretçinin daha fazla sayfa gezmesine sebep olur. Geç yüklenen sayfalarda ise kullanıcılar vakit geçirmek istemezler ve bekleme süresi bitmeden siteden ayrılabilirler. Hem yazılım taraflı, hem sunucu taraflı gerekli optimizasyonları yaparak site yüklenme hızını üst düzeye çıkarmanız gerekmektedir. Sitenizin yüklenme hızı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıdaki iki aracı kullanmanızı öneriyoruz;

Google Pagespeed Insights

Gtmetrix

Özellikle Chrome tarayıcı ile Google, kullanıcıların sitelerdeki davranışlarını inceleyebilir ve buna göre sıralamada yer verebilir. Mobil cihazların çok önemli olduğu günümüzde (Mobil öncelikli indeksleme çoğu sitede aktif oldu.) mobil site hızlarınızı optimize etmenizi öneriyoruz.

Sayfa hızı ile ilgili olarak Google girişimlerinden birisi olan AMP (Accelerated Mobile Pages) mobil kullanıcıların sayfalara hızlı bir şekilde ulaşmasında yardımcı olmakta. Özellikle haber sitelerinde kullanılan AMP teknolojisini iyi optimize ederek kurumsal sayfalarınızda bile kullanabilirsiniz.

Anahtar kelimeyi karşılayan sayfa var mı ?

Google’dan belirli bir anahtar kelimeden sitemize ziyaretçi geliyorsa bu konu ile alakalı tüm bilgileri, görselleri, videoları bulmalıdır. Aksi halde içeriğimiz ilgili anahtar kelimede değersizleşmiş olur. Her oluşturduğumuz içeriği ilgili konu bakımından olabildiğince zenginleştirmeliyiz.

 

Kopyala yapıştır içerik asla kullanmayın

Kopyala yapıştır içerikler bir diğer deyişle kopya içerikler sitemize faydadan çok zarar sağlayacaktır. Günümüzde Google tarafından da açıklanmış olduğu üzere bir konu hakkındaki yazıyı ne kadar modifiye edersek edelim Google bu durumun farkına varıyor ve sitemize negatif puan verebiliyor. Eylül 2018 tarihi itibariyle özellikle Google’da üst sıralarda yer almak istiyorsanız, değerli ve faydalı bir içerik oluşturmak istiyorsanız içeriğinizin (Uniqie content) benzersiz içerik olmasını sağlamalısınız. Bunun anlamı şudur; sitenize girdiğiniz içeriğin başka bir versiyonu (modifiye edilmiş de olsa) bulunmamalıdır. Bu tarz içeriklerin bulunması ne kadar zor olsa da harcadığınız zamana değecektir.

Canonical etiketinin doğru bir şekilde kullanıldığından emin olun

Canonical etiketi sitenizin farklı versiyonlarında aynı içeriğin Google örümceklerine bildirilmesidir. Canonical etiketinin doğru şekilde kullanılmaması ya da hiç kullanılmaması durumunda site düzeyinde eşleşen içerik (Duplicate Content) oluşacak ve bu durumdan dolayı Google sitenize veya içeriğinize negatif puan verecektir. Teknik bir konu olduğundan dolayı SEO uzmanları tarafından kontrol edilmesi gereken bir etikettir. Özellikle E-ticaret sayfalarında sıkça kullanılan bu etiket sitenizin SEO sağlığı açısından son derece önemlidir.

Görsellerin optimizasyonu önemlidir

Gelişen teknoloji ile beraber internete bağlanan cihazların büyük bölümünün ileri teknoloji mobil cihazlar olduğunu düşünürsek ve internet hızlarının yeterli olmadığın düşünürsek sitenizin açılma hızına en büyük etki eden faktör görsellerdir. Optimizasyonu yapılmayan görseller sitenizin gereksiz yere geç açılmasına sebep olur. Kullanıcı deneyimi açısından son derece kötü olan bu durum için iyi tasarlanmış bir tema ve gerekli eklentiler kullanarak bu durumu lehinize çevirebilirsiniz.

Görsellerin optimizasyonunda sadece görsel boyut önemli  değildir. Özellikle Google örümceklerinin görsellerinizi iyi bir şekilde anlaması için görsellerin alt etiketlerinin, başlıklarının ve yükseklik, genişlik değerlerinin tam olarak belirtilmesi gerekmektedir.

 

Güncellik önemlidir…

Google’ın Caffeine güncellemesi ile birlikte sürekli olarak yenilenen içerikler Google tarafından daha önemli hale geldi. Güncellik konusunda dikkatli olan sitelerin özellikle DA (Domain Authority) değerinde büyük artışlar gözükmeye başlandı. İçeriklerinizi düzenlerken, ekleme ya da çıkarma yaparken büyük çaplı değişiklik yapmaya özen gösterin. Nokta, virgül eklemek yerine paragraf eklemeniz daha faydalı olacaktır. Sitenizin türüne göre güncellemelerin sıklığı da değişiklik göstermektedir. Kurumsal ve statik içerikli bir sayfanız var ise 2-3 ayda bir güncelleme yeterli iken kişisel blog sayfanız var ise en azından 3 günde bir güncellemeniz gerekmektedir. İçerik düzeyine sürekli olarak içerikleri kontrol ederek gerekli olanları güncellediğiniz zaman Google bu davranışınızı ödüllendirecektir.

İçeriklerinizde ya da site genelinde faydalı dış linkler verebilirsiniz

Birçok SEO uzmanının düşüncesinin tam tersine içeriklerinizde ya da sitenizin genelinde gerekli yerlerde dış link paylaşmak sitenizin içeriklerine olumsuz etki etmez. Google algoritmasının temelini oluşturan backlink ağlarının tam olarak kullanılabilmesi için gerektiği yerlerde backlink kullanmaktan kaçınmayın. Bu şekilde yazılarınızın kalitesi artacaktır…

İçeriklerinizde imla kurallarına uyun

İçeriklerinizde imla kurallarına uymak içeriklerinizin kalitesini arttırır ve Google tarafından güzel şekilde yorumlanır. İmla kurallarına uyarak ayrıca içeriklerinizin okunabilirliğini (readability) arttırır, bu şekilde kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkiler.

Kopya içerikler sitenizin ceza almasına yol açar

Google tarafından nefret edilen kopya içerikleri asla sitenize eklemeyin. Gerek başka sitelerden bulduğunuz içerikler gerekse kendi sitenizde 1’den fazla olan aynı içerikler sitenize büyük zararlar verebilir. Sitenize ekleyeceğiniz tüm içerikler özgün olmalı, hatta yapabiliyorsanız unique (benzersiz) içerik olmalıdır.

 

Tüm SEO çalışmalarınızı mobil sitenize göre yapın

Mobil öncelikli indexleme” nin aktif olduğu şu günlerde artık tüm çalışmalarınızı masaüstü sitenize göre değil, mobil sitenize göre yapılandırmalısınız.

Tüm içeriklerinizde görsellerden, videolardan vs. yararlanın

Sitenizdeki içeriklerde kullanacağınız her türlü yararlı materyal içeriğinizi ve doğal olarak sitenizi geliştirir. İçeriklerinizde görsellerin yanı sıra video vb. materyalleri kullanmaya özen gösteriniz.

Site içi hiyerarşiyi zengin tutun ve bolca iç link kullanın

Site içinde yayınladığınız blog yazılarında, ürün sayfaları gibi sayfalarda ilgili diğer iç linklemeleri yapmaya özen gösterin. Bir sayfaya yönlenen link sayısı ne kadar fazla ise Google’a o sayfanın o derece önemli olduğunu bildirmiş oluruz.

Kırık linkleri sürekli takip altına alın

Websitemizde olmaması gereken durumlardan birisi de kırık linklerdir. Gerek dış linkler gerekse iç linkler olmak üzere çalışmayan tüm linkleri kontrol edip düzenlemeleri yapmalıyız.

Siteniz kurumsal ise reklam kullanmayın

Kurumsal bir websiteniz var ise sitenizin kalitesini bozmama adına veya sitenizin açılma hızını etkilememesi adına reklam şirketlerinden alınan kodları kullanmamanızda fayda var.

W3 Validator hatalarını en aza indirin

Google’ın sitenizi en iyi şekilde anlaması için W3 Validator hatalarını en aza indirmekte fayda var. W3 hatalarını azaltarak tarayıcı ve çözünürlük uyumsuzluklarının da önüne geçmiş olursunuz.

Domain otoritesi değeri yüksek olan her zaman avantajlıdır

Domain otoriteniz yüksekse bir başka deyişle geçmişteki içeriklerinizi Google kriterlerine uyumlu ve kullanıcılara yararlı içerikler ise bundan sonra web sitenize gireceğiniz içeriklerde bir adım önde olacaksınız. (Tüm diğer faktörlerin eşit olduğunu varsayarsak)

 

Dolaşım sayısını kısa tutun

Web sitenizdeki bir içeriğe herhangi bir yerden toplamda 5 tıklama ile ulaşılabilir olmasını sağlayın. 5 adımdan daha fazla sayıda tıklama kullanıcı davranışını olumsuz etkiler.

SEF URL yapısını ve kısa URL’ler kullanın

Site içi linklerinizin kesinlikle SEF URL (Search Engine Friendly URL) olması gerekmektedir. Bunun yanında linklerinizin kısa olmasına özen gösterin. Bu konuda Youtube linklerini ve Linkedin linklerini örnek gösterebiliriz;

https://www.youtube.com/watch?v=kPwUNpKrFTa

https://www.linkedin.com/in/aydinkaydi/

Misafir yazarlardan içerik konusunda destek alın

Özellikle haber ve blog sitelerinde olmak üzere misafir yazarlarınızdan içerik konusunda destek almaya özen gösterin. Bu durum sitenizin zenginleşmesine büyük katkı sağlamaktadır.

Etiketleri sadece kategori altı hiyerarşi oluşturmak için kullanın

Etiket sistemi ülkemizde en yanlış anlaşılan konulardan bir tanesidir. Birçok webmaster ve içerik editörü etiket kullanırken arama terimlerini hedef almakta. Bu çok yanlış bir uygulamadır. Web sitenizde etiket özelliği var ise kategori altı hiyerarşiyi oluşturmak için kullanabilirsiniz. Aşağıda iki farklı etiket kullanımı örneği yer almaktadır.

İçeriğin başlığının “Google Sıralamanızı Etkileyen Tüm Faktörler [Dev Yazı]” olduğunu varsayarsak;

sıralama farktörleri, SEO kriterleri => Yanlış etiket kullanımı

İç SEO, Dış SEO, İçerikle Pazarlama => Doğru etiket kullanımı

URL’nizde hedef anahtar kelimenin geçmesine özen gösterin

Tıpkı sitenizin başlığında, H1 etiketinde, Meta açıklamada hedef anahtar kelimenizin geçmesi faydalı bir durum ise URL yapınızda da anahtar kelimenin geçmesi önemlidir.

 

Listelenmiş içerikler kullanmaya özen gösterin

Listelenmiş ya da bir diğer tabirle numaralandırılmış içerikler yazınızın okunabilirliğini (readability) arttırır ve ziyaretçiye hoş bir deneyim yaşatır. Listelenmiş ya da numaralı bölümlere sahip içerikler Google tarafından ön plana alınır.

İçeriği gölgeleyecek şekilde dış link çıkışı yapmayın

Bazı içerikler oluyor ki, bağlantı verilen dış linklerin sayısı normal içeriğin önüne çıkıyor ve normal içeriği engelliyor. Böyle durumlarda Google’ın içeriğimizi ön plana çıkartmasını bekleyemeyiz.

Konu ile alakalı yeni içerik girmeyin, eski içeriklerinizi güncelleyin

Özellikle niche sektör sitelerinde aynı konu etrafında yayınlanacak yeni içerikler yerine önceki alakalı içeriğin güncellenmesi yolunu seçin. Bu şekilde eski içeriğinizin kalitesi daha da artacaktır.

Sayfanızın tasarımını tamamen kullanıcı odaklı olarak tasarlayın

Sitenizin ve alt sayfalarınızın tasarımını arama motoru örümceklerine yönelik değil de kullanıcı odaklı olarak tasarlayın. Kullanıcı odaklı tasarım yaparken Google ‘ın istediği kriterleri de karşılamaya çalışın.

Sayfa Düzeyindeki Sıralama Kriterleri

Yararsız içerikler oluşturmaya değmez

Websitenize kullanıcılar tarafından yararsız içerikler eklemek sitenizin kalitesini negatif etkiler ve sayfa, site düzeyinde ceza almanıza neden olur.

Yeterli düzeyde iletişim sayfası oluşturun

Google, bir web sitesindeki iletişim sayfasının içeriğine dikkat eder. Gerekiyorsa ad, soyad, adres, telefon, haritadaki yeri ve iletişim formundan oluşan bir iletişim sayfası oluşturmanızı tavsiye ediyoruz.

Alan adı güven kriteri

Sitenizdeki önceki içeriklerin kalitesi sonradan gireceğiniz içeriklerin sıralama düzeyini etkiler, alan adı güven kriteri de denilen bu duruma dikkat etmemiz ve her zaman kullanıcılar için yararlı içerik girmeye özen göstermeliyiz.

Web sitenizi ve alt sayfalarını belli aralıklarla güncelleyin

Web sitenizi ve alt düzey sayfalarını gerekli olduğu hallerde düzenli olarak güncellemenizi öneriyoruz. Google’ın sürekli olarak güncellenen web sitelerini ön plana çıkarttığı bilinmektedir.

Hedef kitleniz yerelde ise sunucunuz da yerelde olsun

Hedef kitleniz yerelde ise veya yerel anahtar kelimelerde yükselmek istiyorsanız bulunduğunuz şehirdeki bir veri merkezinden yayın yapmalı websiteniz. Henüz doğrulanmış bir sıralama kriteri olmasa da yereldeki sunucudan yayın yapan web sitesinin ping süresinden kaynaklanan ziyaretçi deneyimi üst düzeyde olacaktır.

 

SSL Sertifikası güvenliktir

Hem ziyaretçilerinizin güvenliği hem de web sitenizin güvenliği açısından SSL sertifikası kullanmaya özen gösterin. Google bu konuda kendi blogunda SSL sertifikasının öneminden bahsetmiştir. Ayrıca özellikle büyük ölçekli E-ticaret sitelerinin ticari SSL kullanmasını öneriyoruz.

Gizlilik sayfalarını iyi optimize edin

Özellikle Facebook’ta yaşanan veri skandalından sonra tüm dünya veri gizliliği konusunda daha sıkı çalışmalar yapılması konusunda hemfikir. Kendi websitenizde yer alan “Gizlilik Politikası” gibi sayfalarınızı iyi optimize etmeniz gerekmektedir.

Özensiz girilen meta açıklamaları Google tarafından sevilmez

Özellikle özensiz girilen ya da otomatikleştirilen meta açıklamalar Google tarafından asla sevilmez. Google da bu hataları ve yinelemeleri Search Console üzerinden site sahiplerine bildirmektedir. Google tarafından bildirilen hataların ana başlıkları şu şekildedir;

  • Yinelenen Meta Açıklamalar
  • Uzun Meta Açıklamalar
  • Kısa Meta Açıklamalar
  • Eksik Başlık Etiketleri
  • Yinelenen Başlık Etiketleri
  • Uzun Başlık Etiketleri
  • Kısa Başlık Etiketleri
  • Bilgilendirici Olmayan Başlık Etiketleri

Breadcrumb sistemi önemlidir

Breadcrumb bir diğer deyişle “ekmek kırıntıları” ziyaretçinin web sitesinin neresinde olduğunu görmesi açısından ve bir sonraki hamlesi açısından bir yol gösterici konumundadır. Birçok wordpress teması bu sisteme sahipken dinamik olmayan web sitelerinde genellikle bu sistem kullanılmaz.

Mobil cihaz uyumlu siteler geliştirin

Google’ın “Mobil öncelikli indexleme” duyurusunu yaptığı şu günlerde, internet sitelerine girenlerin yarısından fazlasının mobil cihazlardan giriş yaptığını göz önüne alırsak web sitelerinizin mobil uyumlu olması çok ama çok önemlidir. Google’ın sıralamaları yaparken Mobil uyumlu olmayan siteleri sıralamalarda geri plana attığını hepimiz biliyoruz. Web sitenizi tasarlarken artık masaüstü cihazlar için değil mobil cihaz odaklı olarak tasarlayın. Websitenizin mobil uyumlu olup olmadığını merak ediyorsanız Google’ın “Mobil uyumluluk testi” aracını kullanabilirsiniz.

Yazılarınızı videolar ile zenginleştirin

Günümüz internet ekosistemi video devridir. Youtube ile beraber internet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu video içeriklere kayış yapmışlardır. Özellikle Youtube’un sahibinin de Google olduğunu düşünürsek gerek Youtube kanalı gerekse websitenizdeki içeriklerinizde videolara yer vermenizi şiddetle öneriyoruz. Her ne kadar kanıtlanmasa da Google ‘ın Youtube kaynaklı video içeriklere sıralamada yer verildiği biliniyor. Özellikle Google Panda güncellemesinden sonra Youtube trafiğinde belirgin bir artış gözlenmiştir.

Sitenin kullanılabilirliği

Bir web sitesinin kullanılabilirliği kullanıcı deneyiminin temel parçasıdır. Web sitenizde navigasyon ve gezinmenin rahat bir şekilde yapılabilmesi için tasarımınızı buna göre planlamanız gerekmektedir. Her ne kadar kanıt olmasa da web sitesinde herhangi bir sayfaya gitmeniz için 4 aksiyondan fazla işlem yapmamanız gerektiği söylenmekte. Sitenizin rahat bir kullanımı olması sayfa görüntüleme sayısının artmasına, sitede geçirilen zamanın artmasına, hemen çıkma oranının azalmasına ve dolayısı ile kullanıcı deneyiminin artmasına neden olur.

Anayltics ve Webmaster Tools kullanımı

Her ne kadar doğrulanmasa da Google’ın webmasterlar ve site sahipleri için sunduğu Analytics ve Webmaster tools araçlarının etkin bir biçimde kullanımı site sıralamanızı olumlu yönde etkileyebilir. Site sahiplerinin her ne kadar sıralama için olmasa da site sahiplerinin kendi web sitelerinin hakkında bilgi edinmesi için bu iki Google aracının da kullanılması gerekmektedir.

Kullanıcıların etkileşimi önemlidir

Web 2.0 standartları ile beraber websiteleri ile kullanıcılar arasında etkileşim doğmaya başladı. Web 2.0 standartlarının hala etkili olduğu günümüzde içeriklerinizde kullanıcılar için mümkün olduğunca etkileşim kurun ve kullanıcıları harekete geçirici işlemler yapın.

 

Backlinkler nasıl etkiler ?

Domain yaşı ve otoritesi önemlidir

Websitenize gelen backlinklerin bulunduğu domainin yaşı, otoritesi doğal olarak kalitesi etkilidir. Manuel olarak backlink inşaası yapıyorsanız bu kriteri göz önüne almalısınız.

Backlink inşaanızdaki domainleri çeşitlendirin

Web siteniz için backlink inşaasını manuel olarak yapıyorsanız backlink elde ettiğiniz domainleri mümkün olduğunca çeşitlendirmenizde yarar vardır. Sadece belli domainlerden alınan backlinkler sitenizin anahtar kelimelerdeki sıralamalarını olumsuz şekilde etkileyebilir.

Linklerin bağlantı metnini çeşitlendirin

Backlink inşaanızı manuel olarak yapıyorsanız bağlantı metinlerini farklılaştırmanızda yarar var. Sürekli aynı kelime üzerinden alınan backlinkler Google spam cezası sebebidir ve sıralamardaki durumunuzu geri dönüşü olmayan şekilde etkileyebilir.

Edu, gov backlinkler

Sitenize bağlantı veren edu veya gov domain uzantılı backlinkler için her ne kadar doğrulanmış bir fayda olmasa da bu tarz domainlerden gelen backlinkler sitenize yarar sağlayacaktır. org.tr, gov.tr, net.tr gibi değerli uzantılı domainlerin de iyi bir faydası olacağını düşünmekteyiz.

Kötü backlinkler sitenizin sıralamasını kötü etkiler

Bu konuda tartışma yok denecek kadar azdır. Kötü web sitelerinden gelen backlinkler sitenizin sıralamalarını olumsuz şekilde etkileyebilir. Zararlı bir backlink tespit ettiğinizde Google’ın “Disavow Aracı” nı kullanmanızı öneriyoruz.

 

Yazar hakkında

2005 yılından itibaren kesintisiz olarak internet teknolojileri ve SEO alanlarında çalışmalar yürütüyorum. Oluşturduğum içeriklerim ile SEO sektörüne ve sizlerin SEO çalışmalarına katkı yapmayı amaçlamaktayım.

Yanıt ver