WhatsApp 0533 474 22 40
Email: bilgi@yesilseo.com Tel: 0533 474 22 40
WhatsApp 0533 474 22 40
Email: bilgi@yesilseo.com Tel: 0533 474 22 40

Arama Motorlarını Nerelerde Kullanıyoruz ?

Arama Motorlarını Nerelerde Kullanıyoruz ?

SEO (Search Engine Optimization = Arama Motoru Optimizasyonu) ile uğraşan herkesin amacı şudur; arama motorlarında hedef kelimelerde üst sıralara çıkmak. Arama motoru denilince hepimizin aklına gelen ise Google‘dır. Aslında Google harici de bir çok arama motoru vardır. Bunlara örnek vermek gerekirse; Ask.com, Yahoo.com, Bing.com, Baidu.com, Youtube.com vs. örnek verebiliriz. Son yıllarda ise Yandex‘in yatırımları dikkat çekiyor. Ülkemizde de bir çok kullanıcısı olan Yandex’in geleceği ne olur bilemeyiz ama internet teknolojilerine yaptığı yatırımlar ve geliştirmeler için teşekkür ediyoruz 🙂 Arama motoru denilince herkesin aklına Google gelse de birçok şekilde ve birçok farklı amaca hizmet eden arama motorları mevcuttur. Gelin hep beraber bu arama motorlarını inceleyelim.

Arama Motoru Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Arama motorlarının temel görevi, arama terimleriyle alakalı sonuçları belli bir filtreleme ve algoritmadan süzerek kullanıcıya getiren yazılımlardır. Arama motorları kendi datasını örümcekler vasıtasıyla toplar. Kendi veritabanlarındaki datayı saniyeler içerisinde işleyerek kullanıcılara en doğru sonuçları aktarmaya çalışır.

Arama Motorlarını Hangi Alanlarda Kullanıyoruz ?

Arama motoru denilince herkesin aklına Google ve türevi arama motorları gelmektedir. Bu aslında yanlış bir bilgidir. Arama motorları çok çeşitli şekillerde olabilir. Hatta internet bağlantısı olmayan cihazlarda bile arama motorları bulunmaktadır.

İnternet Sitelerini Sıralayan Arama Motorları

Herkesin aklına gelen arama motoru çeşidi budur. Bu sektörün en büyüğü ise Google‘dır. Belli anahtar kelimeler için siteleri kendi algoritmasına göre sıralayıp kullanıcılara veren arama motoru tipidir.

Site İçerisinde Bulunan Arama Motorları

Site içerisinde bulunan arama motorlarına hemen hemen her sitede karşılaşıyoruz. Bu arama motorları anahtar kelimeler için site içi içerikleri kullanıcılara sunar. Bu tür arama motorlarına bir örnek vermek gerekirse; Youtube.com ‘daki arama bölümü site içi arama motorlarına iyi bir örnektir.

Dizinler

Bu tür arama motorları günümüzde pek tercih edilmese bile yakın geçmişte internet kullanıcıları tarafından kullanılmaktaydı. Bu tür arama motorlarına örnek vermek gerekirse ; DMOZ.ORG (Yakın geçmişte kapandı.) örneğini verebiliriz.

İşletim Sistemleri İçerisindeki Arama Motorları

Hepimizin kullandığı bilgiyarlarımızın çalışması için işletim sistemleri gereklidir. Windows, Mac, Linux, Pardus, iOS, Android gibi işletim sistemlerini her gün kullanmaktayız. Bu işletim sistemlerinin kendi içerisinde en alakalı sonuçları çıkartan bölümlerdir.

 

Bu yazıyı beğendiyseniz bir teşekkürü çok görmeyin.

Yazar hakkında

2005 yılından itibaren kesintisiz olarak internet teknolojileri ve SEO alanlarında çalışmalar yürütüyorum. Oluşturduğum içeriklerim ile SEO sektörüne ve sizlerin SEO çalışmalarına katkı yapmayı amaçlamaktayım.

Yanıt ver