WhatsApp 0533 474 22 40
Email: bilgi@yesilseo.com Tel: 0533 474 22 40
WhatsApp 0533 474 22 40
Email: bilgi@yesilseo.com Tel: 0533 474 22 40
11 Madde ile Organik SEO Çalışması Nasıl Yapılır ?
Organik SEO çalışmaları
Organik SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gerekenler

 

 

 

Uzun yıllara dayanan sektör tecrübemizden yararlanarak özellikle SEO‘ya yeni başlayacaklar için özet niteliğindeki maddeleri sıralayacağım. Bu yazıyı yazmamın temel sebebi ise SEO kavramı ile içli dışlı olmayan ve bu yüzden kafası karışmış arkadaşlara en kısa yoldan SEO‘nun mantığını öğretmektir. Aşağıdaki maddeleri güzel bir şekilde anlayıp, uyguladığınız zaman SEO’nun temel mantığını anlamış olacaksınız. 11 madde ile başarılı ve organik SEO nasıl yapılır ? sorusunu en basit hali ile teknik terimler kullanmadan anlatmaya çalışacağım.
Bu yazıyı sürekli olarak güncelleyeceğim ve aklıma gelenleri sizlere aktarmaya çalışacağım.
İmla hataları ve anlatım bozuklukları için şimdiden affola 🙂

SEO Sabır ve çalışma isteyen bir süreçtir

Seo tamamiyle sabır işidir. Sabrı olmayan arkadaşlar ve maymun iştahlı diye tabir ettiğimiz arkadaşlarımızın SEO’da başarılı olma şansını çok yüksek görmüyorum. Bir örnek vermek gerekirse; yeni bir site açtınız ve Google arama motorunda index almıyor. Bunun için sürekli olarak Google’da site:domain.com sorgusunu yapmanıza gerek yok. Siz normal çalışmalarınıza devam edin. Google eninde sonunda sizi mükafatlandıracaktır.

SEO çalışmaları domain seçiminde başlar

Yanlış bilinen bir gerçek var SEO konusunda. Neymiş; “2. ayını doldurmayan siteye SEO çalışması yapılmaz”, “1 haftalık siteye backlink alınmaz” gibi aslı astarı olmayan hurafeler duymaktayız. SEO çalışmaları aslında domain seçiminde başlar. Belirlemiş olduğunuz anahtar kelimeye uygun olarak bir domain seçersiniz ve bir çeşit SEO çalışması yapmış olursunuz. Domain seçerken sektörünüze göre marka olabilecek domainleri seçmeniz önemlidir. Domainin kısa ve akılda kalıcı olması, kolay hatırlanabilir olması ilk adım SEO çalışması için önemlidir.

organik-seo-2

Sitenin barındığı hosting lokasyonu önemlidir

Özellikle Türkçe sitelerin Türkiye lokasyon sunucularda barındırılmasını öneriyoruz. Türkiye lokasyon bir sunucuda barınan websitesini ziyaret eden Türk kullanıcı düşük ping seviyesi ve düşük lag ile siteyi daha hızlı bir şekilde dolaşacaktır. Bunun haricinde ben; Hollanda lokasyon sunucuları öneriyorum. (Sebebini daha sonraki bir yazımda anlatacağım.) Almanca oluşturduğumuz bir websitesinin Almanya lokasyonlu sunucularda barınması, yine aynı şekilde İngilizce yayın yapan bir sitenin İngiltere veya Amerika lokasyonlu sunucularda barınması SEO anlamında bize puan kazandıracaktır. Sitenin yayın yaptığı IP temiz ve mümkünse başka site tarafından kullanılmayan bir IP olmasında yarar vardır.

Site altyapısı SEO’da anahtar rol oynar

Sitenin altyapısının hızlı olması, tasarımının sade olması SEO kriterleri açısından önemlidir. Siteye giren ziyaretçi sorununu en kısa sürede çözebilecek veya aradığını en hızlı şekilde bulabilecek bir tasarım oluşturmamız SEO açısından artı bir puandır. Site altyapısı olarak mutlaka ama mutlaka WordPress öneriyorum.

Site içeriği sitenin amacına uygun olmalıdır

SEO‘nun belki de en karışık ve en teferruatlı kısmı bu kısımdır. Site içeriği ve SEO ilişkisinde site içerikleri sitenin amacına hizmet eden konulardan meydana gelmelidir. Örnek olarak sağlık sitesinde futbol maçı ile ilgili bir içerik yayınladığınızda, bu içerik hem kullanıcı tarafından kötü yorumlanır hem de SEO bakımından oldukça zararlıdır. İçerik konusunu en basit şu şekilde anlatabiliriz. Sitenize giren bir kişi yazdığınız içeriklerden memnun kalıp sitenizden ayrılmalıdır.

Sitemizin içeriklerini oluştururken kesinlikle ama kesinlikle kopyala yapıştır yapmamalıyız. İçerikler özgün olmalı. Çok başarılı bir içerik girmek istiyor iseniz yazdığınız makalenin konusunun benzersiz olması size SEO anlamında yüksek puan getirecektir. Benzersiz konulu içeriğe gereken önemi vermenizi tavsiye ediyorum.

Site içi SEO kriterlerine uygun siteler oluşturmalıyız

Sitemizi; Google’ın kendi blogunda önerdiği kriterler üzerine ve yayınladığı güncellemelerdeki kriterler üzerine inşa etmeliyiz. Site içi hiyerarşi çok kullanışlı olmalı gereken kategorilendirmeler yapılmalıdır. Google’ın site içi SEO kriterlerine sitemizdeki ilgili konudan ulaşabilirsiniz.

En önemli kısımlardan birisi site dışı SEO çalışmaları

Site dışı SEO çalışmaları dediğimiz, sitenizin farklı platformlarda tanıtımı çalışmaları en çok yanlış anlaşılan konulardan bir tanesidir. Detaylarına girmemekle birlikte site dışı SEO çalışmalarında mantık olarak organik davranmakta yarar var.

organik-seo

Backlink aldığınız yerleri iyi ölçüp biçin

Site dışı SEO çalışmaları için farklı platformlardan aldığınız backlinklere çok ama çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Yanlış yerden aldığınız bir backlink ya da yanlış yapıda aldığınız bir backlink ile bütün SEO çalışmalarınızı mahvedebilirsiniz. Sitenize backlink sağlarken backlink kaynağının mümkün olduğunca siteniz ile alakalı olmasına özen göstermelisiniz. Backlink veriliş tarzı olarak organik bir backlink olarak gözükmesine özen gösterin.

Tanıtım yazıları Dış SEO çalışmalarında çok önemlidir

Şahsen; organik olarak bir SEO çalışması yapmak istiyorsanız, abartılı olmayacak şekilde, tanıtımını yapacağınız site ile alakalı sitelerde yayınlanmak üzere tanıtım yazıları oluşturun. Her tanıtım yazısının sadece bir sitede yayınlandığından emin olunuz. Doğru tanıtım yazısı ile sitemize organik trafik de çekebiliriz.

Sosyal medya SEO ile bütünleşiktir

Sosyal medyayı çok etkin bir şekilde kullanmalıyız. Referans olarak sosyal medyadan sitenize gelen ziyaretçiler SEO anlamında bize olumlu puan kazandıracaktır.

Güncellik ve SEO : Harika ikili…

Bir web sitesinin türü ne olursa olsun. İsterse çok içerik paylaşılan bir portal veya kurumsal bir websitesi olsun kesinlikle güncel bir websitesi olmalıdır. Arama motoru örümcekleri her yeni yazı yayınlandığında sitemize girer ve çalışma yapıldığını görür. Bu da doğal olarak sitemize SEO anlamında puan kazandıracaktır.

Yazar hakkında

2005 yılından itibaren kesintisiz olarak internet teknolojileri ve SEO alanlarında çalışmalar yürütüyorum. Oluşturduğum içeriklerim ile SEO sektörüne ve sizlerin SEO çalışmalarına katkı yapmayı amaçlamaktayım.
2 Yorum

Yanıt ver