WhatsApp 0533 474 22 40
Email: bilgi@yesilseo.com Tel: 0533 474 22 40
WhatsApp 0533 474 22 40
Email: bilgi@yesilseo.com Tel: 0533 474 22 40

Semrush ile Backlink Analizi Nasıl Yapılır ?

Backlink çalışmaları SEO dünyasının en ilgi çekici, en teknik ve en zor konularından bir tanesidir. Yanlış yapılan backlink inşaası çalışmalarından sitemiz için negatif sonuçlar alabiliriz. Yeni başlayacak olan bir SEO çalışmasında ilk aşama olarak İç SEO Analizi yapılmaktadır. Hemen akabinde ise Backlink’lerin analizi ve denetiminin yapılması gerekmektedir. Bu analiz ve denetimlerin sonucunda hem site ile ilgili daha fazla bilgi sahibi oluruz hem de çizeceğimiz yol haritası için harika veriler edinmiş oluruz.

İyi bir backlink analizi çalışmasından sonra sitemizin ilerleyen süreçlerde gelişimini etkileyecek her türlü zararlı durumdan kaçınmamız için ya da zararlı backlinkleri etkisiz hale getirmemiz için harika çalışmalar yapabiliriz. Google algoritmalarından kaynaklanan cezalar ile karşılaşmamak için yapacağımız backlink analizi çalışmaları anahtar rol oynamakta. Backlink analizi için birçok araç bulunmasına rağmen bizlerin de çok beğendiği bir sistem olan SEMrush ile backlink analizinin tüm detaylarını açıklayalım.

SEMrush ile Backlink Analizi

SEO çalışmalarımızda zaman zaman ücretli ya da ücretsiz olarak backlink alımı yaparız. Aldığımız backlinkler yaralı olacağı gibi zararlı da olabilmektedir. Örnek vermek gerekirse aldığımız 10 backlinkten 9 tanesi yararlı, 1 tanesi zararlı olduğunda bile faydalı olanları bile etkisiz hale getirebilir. Durum bu kadar ciddi olunca backlink analizine de gereken önemi vermemezi gerekiyor. SEO araçlarının belki de en iyisi olan SEMrush ile kolay bir şekilde backlink analizi yapıp zararlı olanları engelleyebiliriz.

SEMrush ile temel backlink denetimi

SEMrush ile backlink denetimi yaparken ilk bakacağımız ekran Backlink Analytics bölümüdür. Backlink Analytics bölümünde sitemizin backlinkleri ile ilgili genel bilgiler verilmektedir. Bu konumuzda tüm backlink analizlerini sitemiz Yesilseo.com için yapacağız. Aşağıdaki görselde Yesilseo.com için Backlink Analytics (Overview) verileri yer almaktadır.

 

Görseli yorumlayacak olursak;

  • Sitemizin toplamda 1.4K backlinki bulunmaktadır. Linke tıklayarak backlinklerimizin tamamının listesine ulaşabiliriz.
  • Backlinkler 80 farklı IP’deki 80 farklı siteden gelmektedir. Backlinklerimiz ne kadar farklı domain ve farklı IP’den oluşursa o kadar iyidir.
  • Backlinklerimizin “Authority Score” değeri 13’tür. Authority Score değeri SEMrush algoritmasına göre oluşturulmuş bir puanlama sistemidir. Bir kesinliği olmamasına rağmen güvenilir bir puanlamadır.
  • New & Lost Backlinks” bölümünde sitemizin kazandığı ve kaybettiği backlinklerin grafiğini görebiliriz. İlgili bölüme tıklandığında hangi backlinklerin kazanılıp, hangilerinin kaybedildiğini görebiliriz.
  • Hemen altındaki “Total Backlinks” bölümünde ise zaman içerisindeki backlink sayımızın değişimini görmekteyiz.
  • Altındaki “Backlink Types” bölümü bizler için çok önemli. Bu bölümdeki text, image, form, frame değerleri birbirlerine ne kadar yakınsa o kadar iyidir. Bir başka deyişle backlinklerimizin dağılımı ne kadar çeşitli olursa sitemiz için o kadar iyidir.
  • Yan bölümdeki “Follow vs Nofollow” bölümü de bizim için önemlidir. Yine aynı mantıkla bu bölümün de iyi bir dağılımı olmalıdır. Tamamının dofollow ya da tamamının nofollow olması durumu çok sakıncalıdır. Bu bölümde tavsiye ettiğimiz ideal oran : %70 Dofollow – %30 Nofollow gibi bir dağılımdır.
  • Alt bölümdeki “TLD Distribution” bölümünde ise backlinklerimizin hangi uzantılara ait olduğunu gösteren grafik yer almaktadır. Backlinklerimizin dağılımı mümkün olduğunca farklı olmalıdır. Yani belli bir uzantıya ait değil, farklı farklı uzantılara sahip olmalıdır.
  • Yan bölümdeki “Country” bölümü ise backlinklerin hangi ülkelerden geldiğini gösteren bir grafik bulunmaktadır. Bu bölümdeki veriler sitelerin barındığı ülkeler olduğu için çok fazla önemi yoktur. Backlinklerimizin site dilleri daha önemlidir. Türkçe bir site sitemiz var ise backlink veren sitelerin de mümkün olduğunca Türkçe olması gerekmektedir.
  • Alt bölümdeki “Top Anchors” bölümü ise backlinklerimizin hangi kelimelerden oluştuğunu göstermektedir. Mümkün olduğunca farklı kelimelerden oluşmasına özen gösterelim. Belli bir hedef anahtar kelimemiz var ise yine bu anahtar kelime ile semantik olarak eşdeğer kelimelerden backlinklerimizin olmasına özen gösterelim.
  • Son bölümdeki “Top Anchor Terms” bölümü ise en çok backlink aldığımız kelimeleri göstermektedir. Bu bölümde dikkat etmeniz gereken; backlinklerimizde kullanılan kelimelerin tamamını değil, parça parça hallerini göstermektedir.

Backlink tiplerine göre analiz

Backlinks” sekmesini tıkladığımızda aşağıdaki gibi bir görsel ekrana gelecektir. Bu bölüm genelde backlinklerimizin tiplerine göre verilerini göstermektedir. Hemen her backlinkin hangi tür olduğunu ve nofollow & dofollow olduğunu görebiliriz. Sayfalar arasında gezerek tek tek tüm backlinklerin hangi tür olduğunu inceleyebiliriz.

 

Anahtar kelimelere göre backlink analizi

Eğer belli anahtar kelimeleri hedefliyorsak bu bölümdeki veriler çok önemlidir. Hedef anahtar kelimemiz ile alakalı çeşitli şekillerde backlinklerimizin olması gerekmektedir.

Sayfalar arasında gezerek backlinklerimizin hangi anahtar kelimelere verildiğini görebiliriz.

 

Domainlere göre backlink analizi

Sekmelerden “Referring Domains” bölümüne tıkladığımızda aşağıdaki gibi bir görsel ile karşılaşacağız. Backlinklerimizin hangi domain uzantılarından geldiğini ilk bölümde görebiliriz. Backlink veren sitelerin hangi ülkelerde barındığını ise hemen sağdaki bölümde görebiliriz. (Tek dilli bir sitemiz var ise o ülkeden yayın yapması önemlidir.)

Alt bölümdeki listede ise sitemize backlink veren diğer sitelerin listesini görebiliriz. Bu sitelerin tek tek kaç tane backlink verdiğini, hangi ülkeden yayın yaptığını, backlinkin ilk göründüğü zamanı ve son göründüğü zamanı ayrıca authority score’unu görebiliriz.

 

IP’lere göre backlink analizi

Sekmelerden “Referring IPs” bölümüne tıkladığımızda gelecek olan ekranda hangi IP’lerden backlink geldiğini görebiliriz. Bu bölümde ne kadar fazla çeşitte IP olursa bizler için o kadar iyidir. Spam riski taşımaması için aldığımız backlinklerin farklı IP’lerde olmasına özen göstermeliyiz.

 

Backlink Audit Tool (Backlink Denetim Aracı)

SEMrush’ta backlink analizi için kullanacağımız bir diğer araç ise “Backlink Audit Tool” aracıdır. Bu araç ile websitemizin backlinklerini taradığımızda (yaklaşık 1-5 dakika arasında sürmektedir.) aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.

 

Çıkan bu uyarının ardından “Go to results” bölümüne gittiğimizde ise aşağıdaki gibi bir görsel ekrana gelecektir.

 

Bu görseli yorumlayacak olursak;

Overal toxic score” bölümünde sitemizin backlinklerinin düşük spam riski taşıdığını görüyoruz. Bu bölümde sitemizin yüksek spam riski taşıdığını görürsek acil olarak kötü backlinkleri tarayıp bunları Google Disavow Aracı ile reddetmemiz gerekiyor. Unutmayalım ki Google Disavow aracını çok dikkatli kullanmamız gerekiyor.

Sitemize 79 adet farklı domainden backlink geldiğini görüyoruz. Hemen yan tarafında ise bunların kaçının yeni, kaçının kırık, kaçının kaldırılmış olduğunu bizlere göstermektedir.

Toplamda 1398 adet backlinkimizin olduğunu görüyoruz. İnceleme başlatırsak eğer bunların kaçının beyaz listede, kaçının disavow yapılması gerektiği, kaçının kaldırılması gerektiğini görmekteyiz.

Hemen alt bölümde grafikte ise sadece %3’lük bir spam riski taşıyan backlinkimizin bulunduğunu gösteriyor. Spam riski taşıyan backlinklerin Google Disavow Aracı ile reddetme işlemini yapmanızı öneriyoruz.

 

Backlink Audit Sekmesi

“Audit” sekmesinde aşağıdaki gibi bir görsel ekrana gelecektir. Bu görselde sitemizin backlinklerinin hepsinin detaylı olarak incelenmiş halini görebilirsiniz.

 

Diğer sekmeleri de kısaca inceleyecek olursak;

Remove : Bu bölümde kaldırılmış backlinklerimizi görebiliriz.

Disavow : Buradaki araç yardımıyla Google Disavow Aracı ile istemediğiniz backlinkleri reddedebilirsiniz.

Lost & Found : Bu bölümde kaybolan backlinklerimizi, yeni gelen backlinklerimizi ve kırık backlinklerimizi detaylı olarak görebiliriz.

 

SEMrush ile detaylı olarak backlink analizi yaparak sitenizi Google arama motorunda üst sıralara taşıyabilirsiniz. Konu hakkında merak ettiklerinizi yorum bölümünden bizlere sorabilirsiniz.

Yazar hakkında

2005 yılından itibaren kesintisiz olarak internet teknolojileri ve SEO alanlarında çalışmalar yürütüyorum. Oluşturduğum içeriklerim ile SEO sektörüne ve sizlerin SEO çalışmalarına katkı yapmayı amaçlamaktayım.
3 Yorum
    1. Merhaba Murat;

      Eğer yeterli bilgin yok ise Semrush Backlink Audit bölümünden analiz yaptırıp kötü olan backlinkleri disavow yapabilirsin.

      Yeterli bilgin ve deneyimin var ve site değerli bir site ise günlere bölerek tek tek analiz yapmanı öneririm.

Yanıt ver