WhatsApp 0533 474 22 40
Email: bilgi@yesilseo.com Tel: 0533 474 22 40
WhatsApp 0533 474 22 40
Email: bilgi@yesilseo.com Tel: 0533 474 22 40

Domain uzantılarının SEO‘ya etkilerini inceleyeceğimiz bu yazımızda Google Blog‘da çıkan haberlerden ve kişisel tecrübelerimizden yararlanarak çıkarsamalar yapacağız. Bazen soru cevap bazen ise açıklama yolu ile sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. Domain – SEO ilişkisi ile ilgili olarak aklımıza gelen önemli noktaları işleyeceğimiz yazımızda yer almayan sorularınızı yorum bölümünden bizlere sorabilirsiniz.

Forum, blog vs. platformlarda SEO kuralları ile ilgili yazılarda her ne kadar doğru bilgiler yer alsa da yanlış ve eksik aktarılmış bilgileri de gözlemliyoruz. Kargaşa yaşanan en önemli konulardan bir tanesi de SEO ve domain uzantısı seçimi olduğunu görüyoruz. Bazı kişiler/bloglar domain uzantısının, domain uzunluğunun, domain geçmişinin veya domainde geçen anahtar kelimenin kritik bir öneme sahip olduğunu savunurken bazıları ise hiçbir öneminin olmadığını belirtiyorlar. – Her iki görüş de tam olarak doğru olmasa da – bizim bu konudaki düşüncemiz “Domain-SEO” ilişkisinin kritik öneme sahip olduğudur. Site içeriğiniz kalitesiz, altyapı teknolojiniz eski olması durumunda en iyi domain ile bile istediğiniz konumda olamayabilirsiniz. Bu durumun tersini de düşünebiliriz.

“SEO çalışmaları için belli bir zaman kriteri yoktur. Hatta SEO çalışmaları, domain alımı ile başlar…”

Başarılı bir web sitesi için nasıl bir domain alınmalı ?

Lafı uzatmadan domain seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterleri sıralayalım;

  • Keyword (içinde sektör ile alakalı anahtar kelime geçen) diye tabir ettiğimiz domainleri tercih ettiğimiz zaman ileriye dönük çalışmalarımızda bir adım öne geçmemiz mümkün.
  • Domain geçmişinin temiz olması projelerimizde bizleri bir adım öne geçirecektir. Domain geçmiş zamanlarda kendi alanının dışında kullanılmışsa SEO açısından sıkıntı yaratacağı aşikardır.
  • Domainin geçmiş dönemlerinden kalma zararlı backlinkleri var ise bu domaini kullanmamamız gerekir. (Domain geçmişi için Archive.org‘u kullanabilirsiniz.) Domain’in zararlı backlinklerinin taranıp, ayıklanması ve bunları Disavow aracı (Geri bağlantıları reddetme) ile Google’a bildirmek büyük zaman gerektirebilir.
  • Domain uzunluğu da son derece önemlidir. Domain uzunluğunun akılda kalıcı olması için maksimum 2 kelimeden oluşması tercih sebebidir. Projenize göre marka algısı yaratabilecek anlamsız/yarı anlamlı domainler de kullanılabilir. (Örnek : Morhipo.com, Dominos.com, Trendyol.com vs.)
  • Sektörünüzle alakalı daha önceden faydalı işler yapmış domainleri (yayında olan bir site olabilir) satın alma yöntemi ile projenize başlayabilirsiniz. Eğer yeterli SEO bilginiz yok ise hiç kullanılmamış bir domain ile başlamanız daha uygundur.
  • Uzantı olarak mümkün olduğunca COM uzantılı domain kullanmak avantajlıdır. Akabinde ORG, NET, BIZ, INFO gibi domainler kullanılabilir. Kurumsal siteleriniz ve Türkiye hedef kitleli projeleriniz için COM.TR uzantılı domainleri de kullanabilirsiniz.

 

İpucu : Com.tr uzantılı domainler için Webmaster Tools/Search Console üzerinden coğrafi hedefleme bölümünde sadece Türkiye seçilebilir.

Not : Yapılan araştırmalara göre domain uzantısının SEO’ya etkisinin olmadığı fakat SEM’e direkt etkisinin olduğu kanıtlanmıştır. (Bakınız : Com vs. TLDs)

Domain uzantısının SEO’ya direkt etkisi var mı ?

Domain uzantılarının Google gibi arama motorlarının sıralama algoritmalarını direkt olarak etkileyeceğini düşünmüyoruz. Bu durumu bir örnek ile vermek gerekirse;

  • Genel web siteleri haricinde ticari işletme siteleri, kişisel bloglar için COM uzantısı oldukça uygundur.
  • Eğitim, bilişim, internet, ağ gibi konularda yayın yapan bir web sitesinin NET uzantılı domain tercih etmesi uygundur.
  • Organizasyon, dernek, vakıf, konfederasyon siteleri için ORG uzantısını kullanabilirsiniz.
  • Amacı bilgi vermek olan web siteleri için INFO uzantısını kullanabilirsiniz. Bu şekilde hemen hemen her domain uzantısının bir anlamı bulunmaktadır.

Matt Cutts‘ın Domain ve SEO ilişkisi üzerine yaptığı konuşma;

İpucu : COM uzantılı domainler direkt olarak SEO’ya etki etmese de akılda kalıcılığı özelliği ile dolaylı olarak SEO’ya etki eder.
İpucu : COM uzantılı domainler ziyaretçi sadakatini arttırdığı için SEO’ya dolaylı olarak etki eder.
İpucu : Popüler Google mühendislerinden Matt Cutts’ın konuşmalarında “Domain uzantılarına fazla takılmayın” açıklamasının aklımızda bulunmasında yarar var.

Yazımızdaki eksiklikleri ve sorularınızı yorum ile bizlere sorabilirsiniz.

Yazar hakkında

2005 yılından itibaren kesintisiz olarak internet teknolojileri ve SEO alanlarında çalışmalar yürütüyorum. Oluşturduğum içeriklerim ile SEO sektörüne ve sizlerin SEO çalışmalarına katkı yapmayı amaçlamaktayım.

Yanıt ver